Ο ελληνικός καφές είναι μια αγαπημένη γεύση για πολλές γυναίκες και όχι μόνο.
Ωστόσο ένα ερώτημα που τίθεται από εκείνες που βρίσκονται στην ιδιαίτερη περίοδο της εγκυμοσύνης είναι το κατά πόσο μπορούν να πίνουν ελληνικό καφέ, λόγω της καφεΐνης που περιέχει.

Με βάση τις επίσημες συστάσεις το ποσό της καφεΐνης που μπορεί να προσλαμβάνει μία έγκυος ημερησίως διαμορφώνεται στα 200 – 250 mg, όταν για έναν υγιή ενήλικα είναι στα 400 mg.

Αν λάβουμε υπόψη ότι ένα φλιτζανάκι ελληνικός καφές θα μας δώσει περίπου 40 mg καφεΐνης ή 70 mg αν είναι μεγαλύτερος με περισσότερο καφέ (σε κούπα), αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι ο ελληνικός καφές μόνο απαγορευτικός δεν είναι για μια έγκυο.
Εδώ φυσικά θα πρέπει να προσμετρούνται πάντα και οι εναλλακτικές πηγές καφεΐνης στην καθημερινή της διατροφή.
Έτσι περισσότερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στις «κρυφές» πηγές καφεΐνης.

Για παράδειγμα μια κούπα μαύρο τσάι μπορεί να μας δώσει από 14 μέχρι και 70 mg. Ένα αναψυκτικό τύπου cola μέχρι 40 mg. Ένα ice tea μέχρι 25 mg. Ένα μέτριο κομμάτι μαύρη σοκολάτα μέχρι 20 mg. Είναι λοιπόν σημαντικό για μια έγκυο να συνυπολογίσει τη συνολική ποσότητα καφεΐνης που θα προσλάβει καθημερινά από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που θα καταναλώσει.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι για όσους δεν θέλουν καθόλου την καφεΐνη στη διατροφή τους, μια εξαιρετική επιλογή αποτελεί και ο ντεκαφεινέ ελληνικός καφές, όπου εκεί η καφεΐνη είναι σχεδόν μηδενική.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr