Πολλοί είναι εκείνοι που λόγο κάποιας ενδεχόμενης ευαισθησίας στην καφεΐνη θεωρούν ότι δεν μπορούν να απολαύσουν τον αγαπημένο τους ελληνικό καφέ. Λάθος!
Υπάρχει λύση και αυτή ακούει στο όνομα ελληνικός decaf.
Ο ελληνικός καφές χωρίς καφεΐνη αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν την αγαπημένη τους γεύση αλλά δεν θέλουν ή δεν πρέπει να προσλάβουν πολύ καφεΐνη, λόγω κάποιας υπερευαισθησίας στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ή προβλημάτων ύπνου, λόγω θηλασμού ή εγκυμοσύνης, λόγω ομοιοπαθητικής θεραπείας κ.α. Πρόκειται ουσιαστικά για το γνωστό μας ελληνικό καφέ από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η καφεΐνη, με μια μέθοδο που λέγεται αποκαφεϊνοποίηση.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μέθοδοι αποκαφεϊνοποίησης. Αν και όλες θεωρούνται ασφαλείς και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, ωστόσο η πιο φυσική είναι εκείνη που γίνεται με τη χρήση νερού. Οι κόκκοι του καφέ βυθίζονται σε νερό, οι πόροι τους ανοίγουν και η καφεΐνη που είναι από τη φύση της μια υδατοδιαλυτή ουσία, σιγά σιγά απομακρύνεται. Το διάλυμα που προκύπτει περνάει από ειδικά φίλτρα ώστε να απομακρυνθεί εντελώς η καφεΐνη και μάλιστα πριν το καβούρδισμα, έτσι ώστε να διατηρείται αναλλοίωτο το άρωμα και η γεύση του καφέ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διαφορά του decaf με τον κανονικό (με καφεΐνη) έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την παρουσία καφεΐνης. Όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του καφέ όπως τα αντιοξειδωτικά του παραμένουν αναλλοίωτα. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες γύρω από τη συμβολή του καφέ με ή χωρίς καφεΐνη σε διάφορα θέματα υγείας, λόγω των αντιοξειδωτικών τους. Τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφείνέ παρέχουν οφέλη σε διάφορους τομείς της υγείας, όπως έναντι νοσημάτων του νευρικού συστήματος (νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον), του διαβήτη, των καρδιαγγειακών. Φαίνεται ότι τα αντιοξειδωτικά τους προσφέρουν προστασία ενάντια της καταστροφή ή πρόωρης γήρανσης των κύτταρων που σχετίζονται με τις παραπάνω ασθένειες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr