Ο σίδηρος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την καλή μας υγεία. Ωστόσο, μπορεί να αλληλοεπιδρά με άλλα συστατικά και να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Κάτι τέτοιο φάνηκε από μια νέα επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition & Food Research, σύμφωνα με την οποία ότι ο σίδηρος μπορεί να μειώνει την απορρόφηση του λυκοπενίου.

Το λυκοπένιο είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό συστατικό, το οποίο έχει εκτός των άλλων και σημαντική αντικαρκινική δράση. Το βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες στη ντομάτα και τη σάλτσα από ντομάτα. Με βάση την εν λόγω μελέτη φάνηκε ότι όταν καταναλώνονται μαζί με τη ντομάτα ή τη σάλτσα της τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο, όπως για παράδειγμα το κρέας ή ο κιμάς, μειώνεται η απορρόφηση του λυκοπενίου της ντομάτας σχεδόν στο μισό.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα μακαρόνια με κιμά, όπου η παρουσία του σιδήρου στον κιμά μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του λυκοπενίου της σάλτσας από ντομάτα που περιέχει το γεύμα μας. Ο μηχανισμός που ο σίδηρος μπλοκάρει την απορρόφηση του λυκοπενίου δεν είναι απόλυτα γνωστός αλλά φαίνεται ότι μπορεί να σχετίζεται αφενώς με οξείδωση του λυκοπενίου από το σίδηρο στο γαστρεντερικό μας σύστημα αφετέρου με παρεμπόδιση της απορρόφησης του λυκοπενίου από το σίδηρο.

Τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης μεταφράζονται στην πράξη ως μια προτροπή για αποφυγή συνδυασμού τροφίμων που περιέχουν σίδηρου με αντίστοιχες που περιέχουν λυκοπένιο. Μπορείτε δηλαδή να επιλέξετε τα μακαρόνια σας να είναι με κιμά αλλά με μια απλή σάλτσα από φρέσκα ντομάτα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
.