Σίγουρα γνωρίζετε πως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αποτελεί ένα γρήγορο κι εύχρηστο εργαλείο, που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του
σωματικού βάρους και την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών που συνδέονται με το υπερβάλλον βάρος και την παχυσαρκία. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο ΔΜΣ ουσιαστικά δεν αξιολογεί τη σύσταση σώματος και ειδικότερα τα επίπεδα σωματικού λίπους, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου, είναι χρήσιμο να αξιολογούνται και άλλοι δείκτες. Σε αυτούς, περιλαμβάνεται η περιφέρεια μέσης, που μπορεί επίσης να μετρηθεί γρήγορα κι εύκολα.

Ειδικότερα, η περιφέρεια μέσης παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κατανομή του λίπους στο σώμα, και συγκεκριμένα χρησιμεύει για την εκτίμηση της συσσώρευσης λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Πλήθος μελετών τις τελευταίες δεκαετίες έχει δείξει πως η αυξημένη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, γνωστή και ως «κεντρικού-τύπου» παχυσαρκία, αποτελεί σημαντικό και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως είναι η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής και το μεταβολικό σύνδρομο αλλά και χρόνιων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μάλιστα, έχει φανεί πως άτομα με υψηλές τιμές περιφέρειας μέσης παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο, ακόμη κι αν το σωματικό τους βάρος χαρακτηρίζεται ως φυσιολογικό, σύμφωνα με το ΔΜΣ. Επομένως, εκτός από το σωματικό βάρος και το δείκτη μάζας σώματος, θα πρέπει να αξιολογείται τακτικά και η περιφέρεια μέσης. Παρακάτω, θα δείτε τις φυσιολογικές τιμές για την περιφέρεια μέσης σε άνδρες και γυναίκες, όπως αυτές έχουν οριστεί από τους διεθνείς οργανισμούς:

Φυσιολογικές τιμές
Αυξημένες τιμές
Πολύ αυξημένες τιμές
Άνδρες
<94 cm
94-102 cm
>102 cm
Γυναίκες
<80 cm
80-88 cm
>88 cm

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr