Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μας ροφήματα. Είτε κρύος ως frappe είτε ζεστός μας συνοδεύει σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας.
Η διασημότητα όμως, συνοδεύεται συνήθως και από αρκετή παραφιλολογία. Έτσι και για τον στιγμιαίο καφέ έχουν κατά καιρούς ειπωθεί αρκετά σε σχέση με τη διατροφική του αξία. Εξ’ αυτών είναι και το ότι έχει πολλή καφεΐνη και είναι πιο βαρύς για το στομάχι.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί εδώ είναι ότι το κατά πόσο είναι βαρύς ή όχι ένας καφές αυτό έχει συνήθως να κάνει με το άρωμα ή το καβούρδισμά του. Παρόλαυτά, ακόμη και αν δούμε την περιεκτικότητα σε καφεΐνη ως μέτρο, θα βρεθούμε προ εκπλήξεων, καθώς ο στιγμιαίος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με άλλους αντίστοιχου μεγέθους καφέδες.
Για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα, παρακάτω παραθέτουμε ένα συνοπτικό πίνακα με τις πιο βασικές πηγές καφεΐνης στη διατροφή μας :

Είδος καφέ ανά μερίδα
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Καφές φίλτρου (~200ml)
115-175mg
Στιγμιαίος καφές (~200ml)
65-100mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)
2-3mg
Ελληνικός καφές (50ml)
40mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)
0-1mg
Εσπρέσο (30ml)
30-40mg

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από το τμήμα διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, μελέτησε την επίδραση που έχουν διάφοροι τύποι καφέ – εκ των οποίων και ο κρύος στιγμιαίος καφές – στο γαστρεντερικό σύστημα, την πίεση και το στρές. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ δε συσχετίστηκε με γαστρεντερικά συμπτώματα ή αυτοαναφερόμενο στρες, καταρρίπτοντας έτσι το μύθο ότι ο καφές και ιδιαίτερα ο κρύος στιγμιαίος προκαλεί προβλήματα στο στομάχι, σε ανθρώπους φυσικά που δεν πάσχουν από γαστρεντερικά νοσήματα.Πηγή: Coffee Science Information Centre (COSIC)
Από το Χάρη Γεωργακάκη
Κλινικό διαιτολόγο διατροφολόγο, MSc
Διευθυντή επιστημονικής Ομάδας και διατροφικού portal Νέα Διατροφής