Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με ψευδάργυρο

Το φθινόπωρο έχει πλέον μπει για τα καλά και βασικό μέλημα για μικρούς και μεγάλους είναι η «θωράκιση» του ανοσοποιητικού συστήματος, με στόχο την

πρόληψη της εμφάνισης κρυολογήματος και των ενοχλητικών συμπτωμάτων του. Για το σκοπό αυτό, πολλοί επιλέγουν να ενισχύσουν την πρόσληψη βιταμίνης C αυτή την περίοδο, είτε καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά ή λαμβάνοντας αντίστοιχα συμπληρώματα.

Ωστόσο, αν και η βιταμίνη C αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και συνδέεται στενά με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που ασκούν ανάλογες δράσεις στον οργανισμό. Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνει ο ψευδάργυρος, ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, που συμμετέχει σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών, όπως η σύνθεση πρωτεϊνών, η διαδικασία επούλωσης πληγών και η κυτταρική διαίρεση.

Ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει πως η πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να περιορίσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος σε υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή αναφορικά με τη λήψη συμπληρωμάτων, αφού οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν επαρκούν για τον ασφαλή προσδιορισμό της απαιτούμενης δοσολογίας και συχνότητας πρόσληψης, ενώ από την άλλη, έχουν αναφερθεί ορισμένες παρενέργειες, όπως ναυτία, άσχημη γεύση, καθώς και απώλεια της αίσθησης όσφρησης μετά από αλόγιστη χρήση ρινικών σπρέι με ψευδάργυρο.

Συνεπώς, προτιμήστε να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα εμπλουτίζοντας το διαιτολόγιό σας με πλούσιες πηγές ψευδαργύρου όπως τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το αβγό, ορισμένα όσπρια και ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, γεγονός που μπορεί να σας προσφέρει μεγαλύτερη προστασία ενάντια στις ιώσεις και τα κρυολογήματα που καραδοκούν…

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr