Ενισχύστε τη χλωρίδα σας με πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά είναι μια κατηγορία διατροφικών ουσιών που δεν έχουν πάντα δομικές ομοιότητες, ωστόσο έχουν την ικανότητα να προάγουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, των λεγόμενων προβιοτικών. Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα πρεβιοτικά τύπου ινουλίνης, τα οποία μαζί με τους γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες αποτελούν τις κυριότερες κατηγορίες πρεβιοτικών.

Τα πρεβιοτικά τύπου ινουλίνης συχνά προστίθενται σε ροφήματα, γιαούρτια, μπισκότα, μαργαρίνες, ενώ κυκλοφορούν και σαν διατροφικά συμπληρώματα. Επίσης υπάρχουν σε ορισμένα φυσικά τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια, οι αγγινάρες και τα πράσα.

Τα πρεβιοτικά τύπου ινουλίνης συχνά χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία τροφίμων προκειμένου να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη ή το λίπος και να αυξήσουν την πρόσληψη διαλυτών φυτικών ινών της διατροφής. Με αυτή τη χρήση θεωρούνται “λειτουργικά” συστατικά που δίνουν στα τρόφιμα ωφέλιμες ιδιότητες.

Ειδικά το πρεβιοτικό ινουλίνη φαίνεται να προάγει την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, ενισχύοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων και αποτρέποντας την εγκατάσταση παθογόνων. Πρακτικά η ινουλίνη περνά το στομάχι και το λεπτό έντερο αναλλοίωτη και χρησιμοποιείται στο παχύ έντερο σαν τροφή των “καλών” βακτηρίων, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη αναλογία για την ομαλή λειτουργία του.

Μια κατηγορία τέτοιων “καλών” βακτηρίων είναι τα μπιφιτοβακτήρια (bifidobacteria). Η εξασφάλιση της κατάλληλης εντερικής μικροχλωρίδας βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση τόσο της διάρροιας όσο και της δυσκοιλιότητας και μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της εντερικής κολίτιδας και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή