Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, οι ιώσεις και τα κρυολογήματα πληθαίνουν και η ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού γίνεται αναγκαία, προκειμένου να
προστατευθούμε από τα δυσάρεστα συμπτώματα των διαφόρων λοιμώξεων. Στην προσπάθεια αυτή, οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, εξασφαλίζοντας επαρκή πρόσληψη συστατικών που είτε είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ή έχουν συσχετιστεί με τη φυσική ενίσχυσή του.

Μεταξύ των εν λόγω συστατικών συγκαταλέγονται οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, τα καροτενοειδή, καθώς κι ένα σύνολο βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως οι βιταμίνες C και Ε, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως υπάρχουν και άλλα συστατικά της διατροφής που πιθανότατα «θωρακίζουν» τον οργανισμό, ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο λόγος, για τα γνωστά πλέον προβιοτικά, δηλαδή τους ζωντανούς μη παθογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκονται φυσιολογικά στον εντερικό σωλήνα, καθώς και σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλα και άλλα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες φαίνεται πως τα «φιλικά» αυτά βακτήρια επάγουν την παραγωγή αντισωμάτων και ενισχύουν τη δραστικότητα κυττάρων που συμμετέχουν στην ανοσολογική απόκριση. Παράλληλα, η λήψη προβιοτικών έχει συσχετιστεί με την πρόληψη και βελτίωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και της εποχικής γρίπης, ενώ ενδεχομένως να συμβάλλει και στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας των συμπτωμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr