Εντείνονται οι έλεγχοι για την ανίχνευση κρέατος αλόγου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέο γύρο δοκιμών και εξετάσεων, για την ανίχνευση κρέατος αλόγου σε βόειο κρέας, μετά από το σκάνδαλο που πέρυσι κλόνισε την εμπιστοσύνη του κοινού στα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων.
Όπως ανακοινώθηκε, εμπειρογνώμονες ενέκριναν περισσότερες δοκιμές DNA, μετά τα αποτελέσματα των περσινών ελέγχων, από όπου και διαπιστώθηκε ότι 4,6 % των εξεταζόμενων προϊόντων περιείχαν κρέας αλόγου χωρίς να το αναγράφουν. Η Επιτροπή χαρακτήρισε το ζήτημα ως μία απάτη και όχι τόσο ως θέμα δημόσιας υγείας, που έφερε εκ νέου στο προσκήνιο την ανάγκη εφαρμογής συγκεκριμένων προτύπων στην εκβιομηχάνιση της παραγωγής τροφίμων.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, έχει υπάρξει μια πολύ σαφής αντίδραση από τους καταναλωτές μετά από αυτό το σκάνδαλο, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν. Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ θα θέσουν τα δικά τους χρονοδιαγράμματα δοκιμών, ωστόσο η Επιτροπή δήλωσε ότι τα αποτελέσματα πρέπει να έχουν δημοσιευτεί μέχρι τον Ιούλιο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr