Εντυπωσιακή σαλάτα-τούρτα με παντζάρι, καρότο, πατάτα και αυγό

Εντυπωσιάστε δημιουργώντας σαλάτα με απλά καθημερινά υλικά. Μια πλήρης συνταγή λόγω του συνδυασμού λαχανικών και αυγού, δίνοντας και την απαραίτητη ποσότητα υδατανθράκων και φυτικών ινών αλλά και πρωτεΐνης.

Υλικά
3 παντζάρια βρασμένα
2 μέτρια καρότα
3 μέτριες πατάτες
4 αυγά βρασμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Περίπου ¾ του φλιτζανιού μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών
Αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, ξύδι
3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
Προαιρετικά λίγο άνηθο για διακόσμηση

Εκτέλεση
Βράζετε τα παντζάρια, τα αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα τρίβετε στον χονδρό τρίφτη. Προσθέτετε αλάτι, λίγο ξύδι και λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύετε και στη συνέχεια τα βάζετε σε σίτα να στραγγίξουν από τα υγρά. Βράζετε τις πατάτες και στη συνέχεια τις περνάτε από τον χονδρό τρίφτη. Προσθέτετε αλάτι, τα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα και λάδι και ανακατεύετε καλά. Τρίβετε τα καρότα στον χονδρό τρίφτη, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο και βάζετε σε σίτα για να στραγγίξουν τα υγρά. Τέλος, τρίβετε τα αυγά στον χονδρό τρίφτη και τα αλατοπιπερώνετε.
Τοποθετείτε στο κέντρο μιας πιατέλας ένα στρογγυλό τσέρκι περίπου 20εκ. Κάτω κάτω τοποθετείτε την πατάτα και απλώνετε να καλυφθεί όλος ο πυθμένας. Από πάνω βάζετε μια πολύ λεπτή στρώση μαγιονέζα. Στη συνέχεια τοποθετείτε το τριμμένο καρότο, αφού προηγουμένως το έχετε πιέσει ανάμεσα στα χέρια σας να στραγγίξουν όλα τα υγρά του. Απλώνετε σε όλη την επιφάνεια και από πάνω τοποθετείτε άλλη μια λεπτή στρώση μαγιονέζα. Στη συνέχεια απλώνετε τα παντζάρια τα οποία επίσης έχετε πιέσει με τα χέρια σας να στραγγίξουν καλά τα υγρά. Προσέχετε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια μέχρι τις άκρες και από πάνω βάζετε μία ακόμη λεπτή στρώση μαγιονέζα. Πάνω πάνω απλώνετε το τριμμένο αυγό και στο τέλος, αν θέλετε, λίγο ψιλοκομμένο άνηθο. Παγώνετε στο ψυγείο για 10 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρείτε το τσέρκι. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό καθώς φαίνονται όλες οι στρώσεις των υλικών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr