Μια από τις πολλές παραλλαγές της εορταστικής γαλοπούλας, με πολύ άρωμα.

Υλικά
1 γαλοπούλα
300 γραμμ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
200 γραμμ. μακρύκοκκο ρύζι
100 γραμμ. κουκουνάρι
100 γραμμ. σταφίδες
1/2 lt ζωμός λαχανικών
12 κ.σ. λευκό κρασί
δεντρολίβανο
λάδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
για τη γέμιση

Μουσκεύετε τις σταφίδες σε 5 κουταλιές λευκό κρασί. Ψιλοκόψτε τα εντόσθια της γαλοπούλας και τα κρεμμυδάκια. Κόψτε τα κάστανα σε τέσσερα κομμάτια.
Βράστε το ζωμό λαχανικών. Σε αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά, πρόσθεστε τα εντόσθια και σοτάρετε για άλλα 4 λεπτά. Ρίξτε το ρύζι και σοτάρετε για 1 ακόμη λεπτό. Συνεχίστε να ανακατεύετε και ρίξτε 6 κουταλιές κρασί, τον καυτό ζωμό και πιπέρι και σιγόβραστε το ρύζι. Πρόσθεστε στο τέλος τις σταφίδες, τα κάστανα και το κουκουνάρι.
Καθαρίστε, πλύντε και στράγγιξτε τη γαλοπούλα. Πασπαλίστε τη με αλάτι και πιπέρι και γεμίστε τη με το μείγμα. Ράψτε τα ανοίγματα, δέστε τα πόδια και τις φτερούγες βάζοντας ανάμεσά τους λίγο δεντρολίβανο.
Σε πυρίμαχο σκεύος, ρίξτε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, βάλτε τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα επάνω και αλείψτε τη με ελάχιστο ελαιόλαδο. Αφήστε τη στο φούρνο για 4 ώρες στους 130 βαθμούς Κελσίου περιχύνοντας πότε πότε με τα υγρά της. Γυρίστε τη γαλοπούλα έπειτα από 2-3 ώρες ψησίματος. Πριν τη σερβίρετε, στύψε το χυμό ενός πορτοκαλιού και ανακάτεψέ τον με 1 κουταλάκι μέλι. Περιχύστε τη γαλοπούλα, βάλτε τη στο φούρνο για λίγο και σερβίρετε.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr