Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα αντιοξειδωτικά και ιδιαιτέρως οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού ασκούν προστατευτική δράση στην καρδιά και τα αγγεία μας.
Νέα επιστημονικά στοιχεία έρχονται να αναδείξουν μια διαφορετική εκδοχή της αξίας τους, που σχετίζεται με την καταπολέμηση στοματικών προβλημάτων όπως αυτό της οδοντικής πλάκας και της τερηδόνας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού αναστέλουν την ανάπτυξη μικροβίων που σχετίζονται με τα εν λόγω προβλήματα. Γνωρίζουμε σήμερα ότι η στοματική κοιλότητα είναι μια περιοχή ανάπτυξης πολυάριθμων μικροοργανισμών.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί προσκολλώνται στα δόντια και όταν δεν πληρούνται οι κανόνες στοματικής υγιεινής παραμένουν και δημιουργούν προβλήματα στα δόντια. Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας μοντέλο ενός βιοφίλμ οδοντικής πλάκας, που ενσωμάτωνε πέντε είδη βακτηρίων που σχετίζονται με στοματικά προβλήματα, διερεύνησαν την επίδραση διαφόρων διαλυμάτων σε αυτά τα μικρόβια. Αυτές οι καλλιέργειες βιοφίλμ τοποθετήθηκαν σε κόκκινο κρασί, κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ, κόκκινο κρασί εμπλουτισμένο με εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, σε νερό και σε διάλυμα 12% περιεκτικότητας σε αιθανόλη για μερικά λεπτά το καθένα.

Διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί – τόσο με όσο και χωρίς αλκοόλ – και το συνδυασμένο εκχύλισμα κρασιού και σπόρων σταφυλιού ήταν πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των βακτηρίων.
Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το κόκκινο κρασί, σε μέτρια συγκέντρωση, αναστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων παθογόνων μικροβίων και μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον μια φυσική εναλλακτική θεραπεία για την αντιμετώπιση στοματικών και οδοντικών προβλημάτων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr