Επιστήμονες ανακαλύπτουν το μηχανισμό δράσης της Μεσογειακής Διατροφής έναντι της υψηλής πίεσης

Νέα μελέτη του πανεπιστημίου King’s του Λονδίνου έρχεται να εξηγήσει γιατί η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά μοντέλα στον κόσμο.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τυπική μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, ψάρια, ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, ελιές, καθώς και τροφές πλούσιες σε νιτρώδη και νιτρικά άλατα, με κυριότερα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι, το σέλινο και τα καρότα.
Η κατανάλωση τροφών από αυτές τις δύο ομάδες έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μιας κατηγορίας λιπαρών, των λεγόμενων νιτρικών λιπαρών οξέων.
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων για να διερευνήσει την επίδραση των εν λόγω λιπαρών στην αρτηριακή πίεση. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι μπλοκάρουν ένα ένζυμο που ονομάζεται διαλυτή υποξική υδρολάση και κατά αυτόν τον τρόπο βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr