Επιστήμονες συνδέουν τη μαύρη σοκολάτα με καλύτερη όραση

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology, δείχνει πως η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να συνδέεται με βελτίωση της όρασης.

Οι ερευνητές, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας την επίδραση της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας στην όραση 30 υγιών ενηλίκων, ηλικίας 26 ετών κατά μέσο όρο.

Πιο συγκεκριμένα, σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, οι εθελοντές κατανάλωσαν μια μικρή μπάρα μαύρης σοκολάτας, η οποία περιείχε 316.3 mg φλαβανολών, και μια μικρή μπάρα σοκολάτας γάλακτος με 40 mg φλαβανολών. Στη συνέχεια, υποβλήθηκαν σε τεστ όρασης, 2 ώρες μετά την κατανάλωση της σοκολάτας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, παρατηρήθηκε βελτίωση της ευαισθησίας αντίθεσης, δηλαδή της ικανότητας διάκρισης ερεθισμάτων όλο και χαμηλότερης αντίθεσης, μετά από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, καθώς και μικρή βελτίωση της οπτικής οξύτητας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η παρούσα μελέτη παρέχει ενδείξεις ότι η μαύρη σοκολάτας πιθανόν να έχει ευεργετική επίδραση στην όραση, αν και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης. Επιπλέον, στόχος μελλοντικών αναλύσεων θα πρέπει να είναι και ο προσδιορισμός της διάρκειας τυχόν παρατηρούμενων βελτιώσεων, καθώς και των υπεύθυνων μηχανισμών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr