Ο καφές αποτελεί για πολλούς ανθρώπους ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα.
Πέρα όμως από τη συναισθηματική μας σύνδεση με τον καφέ, νέα επιστημονικά στοιχεία έρχονται να αναδείξουν άλλη μία, όχι ιδιαίτερα γνωστή μέχρι σήμερα, θετική επίδραση του για την υγεία μας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Clinical and Experimental Medicine, η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με προστασία από τον καρκίνο του στόματος. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του στόματος αποτελεί την 8η σε σειρά πιο κοινή μορφή καρκίνου παγκοσμίως.

Στα πλαίσια της εν λόγω μελέτης αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα παλαιότερων επιδημιολογικών μελετών, οι οποίες συμπεριελάμβαναν στοιχεία από 4.037 περιπτώσεις καρκίνου του στόματος και 1.872.231 άτομα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν υψηλή κατανάλωση καφέ είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, σε σχέση με εκείνα που δεν έπιναν πολύ καφέ.

Πιο συγκεκριμένα αυτοί που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες καφέ είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος σε σχέση με αυτούς που βρίσκονταν στο χαμηλότερο σημείο πρόσληψης καφέ.

Όπως οι ειδικοί επισημαίνουν αυτή η προστατευτική δράση του καφέ μπορεί να οφείλεται στα ποικίλα βιολογικά ενεργά συστατικά του, που εκτός από την καφεΐνη είναι το καφεϊκό οξύ και τα δύο διτερπένια, καφεστόλη και καχεόλη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr