Η υπερκατανάλωση αλατιού και κυρίως νατρίου, που είναι το βασικό του συστατικό, σχετίζεται με 2.3 εκατομμύρια θανάτους από εμφράγματα , εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα σε όλο τον κόσμο.

Αμερικανοί επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους 247 έρευνες που σχετίζονται με την πρόσληψη αλατιού από το 1990 έως το 2010, στα πλαίσια διεθνούς μελέτης όπου συμμετείχαν 488 επιστήμονες από 303 ερευνητικά σε 50 χώρες από όλο τον κόσμο.

Περίπου ένα εκατομμύριο θάνατοι αφορούσαν ανθρώπους κάτω των 69 ετών και θεωρούνται πρώιμοι. 60 % αφορούσε άνδρες και 40 % γυναίκες.

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, η εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων για τον περιορισμό του αλατιού μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές.

Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων λόγω υπερκατανάλωσης αλατιού ήταν η Ουκρανία, η Ρωσία και η Αίγυπτος. Αντίθετα οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν το Κατάρ, η Κένυα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, συστήνεται περιορισμός του αλατιού που καταναλώνουμε ημερησίως σε λιγότερο από ½ κουταλάκι του γλυκού!