Ερευνητές συνδέουν την υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης με προβλήματα καρδιάς

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, φαίνεται ότι η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης
καρδιακής ανεπάρκειας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά όταν η πρωτεϊνική πρόσληψη προέρχεται κυρίως από κρέας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 103.878 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών. Από τις εθελόντριες ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, μέσα από το οποίο αξιολογήθηκε η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, καθώς και η προέλευσή της.

Συνολικά, φάνηκε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν αυξημένη ποσότητα πρωτεΐνης είχαν σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Μάλιστα, ο κίνδυνος βρέθηκε να είναι υψηλότερος για τις γυναίκες που κατανάλωναν κυρίως πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά, καθώς απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τη διερεύνηση της παρατηρούμενης συσχέτισης. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί να συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως, δεδομένης της συχνότητας εμφάνισης της νόσου, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η διερεύνηση της πιθανής επίδρασης διατροφικών παραγόντων θεωρείται αναγκαία.