Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που εμφανίζουν μεταβολικό σύνδρομο, φαίνεται ότι
διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, ανεξάρτητα από το αν είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ενός συνόλου παραγόντων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων. Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται η κεντρικού-τύπου παχυσαρκία, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και οι αυξημένες τιμές γλυκόζης νηστείας. Στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι το 34% του ενήλικου πληθυσμού εμφανίζει μεταβολικό σύνδρομο και συνεπώς υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών.

Η παχυσαρκία θεωρείται πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου. Παράλληλα, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το μεταβολικό σύνδρομο ενδεχομένως να σχετίζεται επίσης με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου, αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν η συσχέτιση αυτή οφείλεται στην παχυσαρκία ή σε άλλους παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 16.323 γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του ενδομητρίου κατά το διάστημα 1993-2007, καθώς και από 100.751 γυναίκες που δεν εμφάνισαν τη νόσο. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες που εμφάνιζαν μεταβολικό σύνδρομο είχαν 39% υψηλότερη πιθανότητα να διαγνωστούν με καρκίνο του ενδομητρίου, ενώ όταν λήφθηκε υπόψιν το υπερβάλλον σωματικό βάρος η πιθανότητα βρέθηκε να είναι υψηλότερη κατά 21%.
Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν 4 παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου που φάνηκαν να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου: το υπερβάλλον σωματικό βάρος, την υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και τα διαταραγμένα επίπεδα γλυκόζης νηστείας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο επικεφαλής της μελέτης αναφέρει πως αν και δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί κατά πόσο η πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου θα επηρέαζε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, ωστόσο η απώλεια βάρους και η συστηματική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr