Τα καροτενοειδή είναι κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες χρωστικές που παράγονται από τα φυτά. Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες και συγκεκριμένα σε εκείνα που αποτελούν πρόδρομες ενώσεις της βιταμίνης Α και σε εκείνα που δεν αποτελούν πρόδρομες ενώσεις της.
Τα σπουδαιότερα από αυτά είναι το α και το β καροτένιο και η β-κρυπτοξανθίνη, τα οποία αποτελούν πρόδρομες ενώσεις της βιταμίνης Α, και το λυκοπένιο και ορισμένα οξυ-καροτενοειδή, που δεν αποτελούν πρόδρομες ενώσεις αυτής αλλά έχουν σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα καροτενοειδή συντίθενται από μια μεγάλη ποικιλία φυτών και γι’ αυτό απαντώνται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Τα καρότα, η παπάγια, η ντομάτα, η κολοκύθα, οι πιπεριές, το καλαμπόκι, το μπρόκολο και το παντζάρι παρέχουν σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών.

Τα καροτενοειδή μπορούν να ασκούν σημαντικές δράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Η συμμετοχή τους στους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού, στο κυτταρικό πολλαπλασιασμό, στην αύξηση και στη διαφοροποίηση των κυττάρων, καθώς και στην ενίσχυση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελούν τις σημαντικότερες από αυτές.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr