Εσείς τι σνακ δίνετε στο παιδί σας για το σχολείο;

Το σνακ που τρώνε τα παιδιά τις πρωινές ώρες στο σχολείο («δεκατιανό») είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό γεύμα.
Η κατανάλωση τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα ή/και ψωμί/δημητριακά στο δεκατιανό επιτρέπει στον οργανισμό να προσλάβει μέρος των μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί σωστά.

Ειδικά για τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό τους, το δεκατιανό παίζει καθοριστικό ρόλο, καθότι μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα όρεξης και κορεσμού και να τα βοηθήσει να κάνουν υγιεινότερες διατροφικές επιλογές στα επόμενα γεύματα (π.χ. στο μεσημεριανό).

Μία πρόσφατη μελέτη που έγινε σε σχολεία των Η.Π.Α. έδειξε ότι η πλειοψηφία των παιδιών έφερνε συχνότερα από το σπίτι αλμυρά και γλυκά σνακ έναντι φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Με άλλα λόγια, τα παιδιά είχαν συχνότερα στη διάθεσή τους τρόφιμα υψηλής ενεργειακής- αλλά χαμηλότερης διατροφικής αξίας. Η διατήρηση της συγκεκριμένης συνήθειας επί μακρού χρονικού διαστήματος αυξάνει την πιθανότητα αύξησης του σωματικού βάρους, ενώ παράλληλα περιορίζει την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Δεδομένου ότι τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, καταναλώνουν συνήθως τα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα την ώρα του γεύματός τους, προσπαθήστε να δίνετε στο παιδί σας, για το σχολείο, υγιεινά τρόφιμα.

Οδυσσέας Ανδρούτσος, επιστημονικός συνεργάτης neadiatrofis.gr