Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την επίπτωση της άνοιας τα επόμενα χρόνια.
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί ήδη 200.000 ασθενείς, αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000 μέχρι το 2050. Αυτά τόνισαν οι ειδικοί στο πλαίσιο εκδήλωσης, που έγινε για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια, στην αίθουσα της Κεντρικής Σκηνής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Το σύνθημα της εκδήλωσης ήταν: «Σου περνάει απ’ το μυαλό; Η νόσος Αλτσχάιμερ μας αφορά όλους».

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης εκπονήθηκε από ομάδα εργασίας που συγκρότησε το Υπουργείο Υγείας και βάζει τις βάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ιατρικές και κοινωνικές επιπτώσεις της Άνοιας στη χώρα μας. Επιπλέον να αυξηθούν και να συντονιστούν οι κατακερματισμένες έως σήμερα υπηρεσίες και δομές Υγείας και κοινωνικής μέριμνας. Η εφαρμογή του είναι υψίστης σημασίας, όχι μόνο στο πλαίσιο της υποστήριξης που δικαιούνται τα άτομα με Άνοια και οι οικογένειές τους, αλλά και για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα ο εξορθολογισμός των κρατικών πόρων, που διατίθενται για τη νόσο.
Στην Ελλάδα το κόστος της Άνοιας ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια € ετησίως και αναμένεται να ανέλθει στην επόμενη δεκαετία σε 6 δισεκατομμύρια €, μεγέθη τα οποία βαρύνουν πρωτίστως τα νοικοκυριά.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ προτείνει:


• Ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση

• Εκπαίδευση και επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και τη συνολική αντιμετώπιση των συνεπειών της νόσου

• Συντονισμό του δικτύου των υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, για άμεση πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες για την υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους, μετά τη διάγνωση

• Την ύπαρξη δομών και υπηρεσιών για ανοϊκούς ασθενείς, χωροταξικά κατανεμημένες σε όλη την Ελλάδα

• Σαφές νομικό πλαίσιο, για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ασθενών και των οικογενειών τους

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr