Εύκολες και έξυπνες επιλογές για πρωινό «στο πόδι» για ένα παιδί

Η συστηματική κατανάλωση πρωινού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου και συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών.
Το πρωινό, παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για το ξεκίνημα της μέρας, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη σχολική απόδοση, συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους, ενώ παράλληλα βοηθά και στη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Ωστόσο, συχνά, το άγχος της καθημερινότητας και η έλλειψη χρόνου έχουν δεν αφήνουν περιθώρια στην οικογένεια να προετοιμάσει ένα πλήρες πρωινό στο σπίτι, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να καταναλώνουν το εν λόγω γεύμα στο δρόμο για το σχολείο, επιλέγοντας τυποποιημένα προϊόντα από σουπερμάρκετ, περίπτερα ή φούρνους.

Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά υγιεινές επιλογές, αποφεύγοντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, λίπος ή/και ζάχαρη, τα οποία είναι ταυτόχρονα «φτωχά» σε θρεπτική αξία, στερώντας από τα παιδιά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Συνεπώς, εάν το παιδί σας δεν έχει προλάβει να καταναλώσει το πρωινό του στο σπίτι, προτιμήστε να αγοράσετε μια ατομική συσκευασία λευκού γάλακτος, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αντί για σοκολατούχο γάλα με προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών. Επιπλέον, αποφύγετε τρόφιμα όπως κρουασάν, σφολιάτες, κέικ ή μπισκότα κι επιλέξτε ένα κουλούρι Θεσ/νίκης ή ένα τοστ/σαντουιτσάκι με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά.
Τέλος, μπορείτε φεύγοντας από το σπίτι, να βάλετε στην τσάντα του παιδιού κι ένα μικρό φρούτο, το οποίο θα συμπληρώσει το πρωινό του γεύμα.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr