Φασολάκια λαδερά : Τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρουν

Τα καταναλώνουμε συχνότερα το καλοκαίρι, κυρίως με τη μορφή του κλασσικού λαδερού φαγητού.
Ωστόσο, τα φασολάκια έχουν «εισβάλλει» τα τελευταία χρόνια και σε πιο μοντέρνες συνταγές για διάφορα κυρίως πιάτα και σαλάτες, ενισχύοντας τόσο την ποικιλία όσο και τη θρεπτική αξία της διατροφής μας. Όπως κι αν επιλέξουμε να τα καταναλώσουμε λοιπόν, πρόκειται για μια επιλογή, που συνδυάζει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο και υψηλή διατροφική αξία, προσφέροντας πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Αρχικά, τα φασολάκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και διευκολύνουν τον έλεγχο πρόσληψης τροφής, δημιουργώντας υψηλότερο αίσθημα κορεσμού. Παράλληλα, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, καθώς ένα φλιτζάνι βρασμένα φασολάκια είναι αρκετό για να καλυφθεί το 50% και 70% των ημερήσιων αναγκών για υγιείς άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα.

Στα φασολάκια θα βρούμε επίσης υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C και βιταμίνης A, καθώς και σημαντικές ποσότητες καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β6, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ. Τέλος, το διατροφικό τους προφίλ ολοκληρώνεται από την παρουσία καροτενοειδών και φλαβονοειδών, που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr