Φερθείτε στην καρδιά σας με αγάπη στα εορταστικά τραπέζια

Στον αντίποδα του νηστίσιμου διαιτολογίου βρίσκονται οι διατροφικές συνήθειες του Μ. Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα. Τις ημέρες αυτές τα όσπρια, τα λαδερά και αμυλώδη φαγητά, δίνουν τη θέση τους στο αρνί, τα εντόσθια και γλυκάδια ζώων, στα αυγά και στη μαγειρίτσα.

Από αυτή την απότομη μετάβαση από μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και ίνες σε μία αντίστοιχη με κύρια συστατικά:

Τις πρωτεΐνες
Τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη, κυρίως από ζωικά προϊόντα
Την αυξημένη πρόσληψη των λεγόμενων πουρινών, οι οποίες είναι ουσίες που κατά το μεταβολισμό τους στον οργανισμό παράγεται ουρικό οξύ.
Την αυξημένη κατανάλωσης αλκοόλ, η οποία συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στον οργανισμό
Την αυξημένη πρόσληψη αλατιού
είναι δυνατό να δημιουργηθούν σοβαρά οξεία προβλήματα στον οργανισμό.
Ιδιαιτέρως για την καρδιά η μετάβαση από ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε ίνες, σε ένα πιο δύσπεπτο, κυρίως λόγω του περιεχομένου του σε λιπαρά αλλά και της ποσότητας της τροφής, αυξάνει τις ανάγκες για αιμάτωση του γαστρεντερικού σωλήνα, με επακόλουθο τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο περιεχόμενο σε νάτριο και αλάτι των τροφών που καταναλώνονται στο εορταστικό τραπέζι, μπορεί να δημιουργήσει οξύτατα προβλήματα σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση κ.α..

Κατά συνέπεια, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις εορταστικές ημέρες, καθώς το απότομο και ακατάστατο φαγητό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Η μετάβαση από τη νηστεία στο εορταστικό πασχαλινό τραπέζι θα πρέπει να είναι ομαλή. Είναι απαραίτητο να τηρούνται βασικές οδηγίες για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά και ειδικές συμβουλές για όσους έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους.

Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά το εορταστικό τραπέζι :
• Ελέγχεται την ποσότητα που τρώτε, ιδίως αμέσως μετά από τη νηστεία.
• Αποφύγετε τα πολλά εντόσθια
• Μην βάζετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό
• Σερβίρετε πάντα σε πιάτο, με άφθονα λαχανικά.
• Αφαιρείται το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας.
• Πίνεται αρκετό νερό
• Προτιμάτε παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος, όπως στη σούβλα, σε σχέση με ψήσιμο στο φούρνο, στη γάστρα κ.λ.π..
• Προσέξετε την κατανάλωση αλκοόλ

Ομάδα neadiatrofis.gr