Τα φρέσκα φασολάκια αποτελούν μια καλοκαιρινή επιλογή λαχανικού, που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε ως λαδερό φαγητό και όχι μόνο, αφού μπορούν να

προστεθούν σε διάφορα φαγητά και σαλάτες ενισχύοντας την ποικιλία του διαιτολογίου μας και εμπλουτίζοντάς το με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ειδικότερα, τα φασολάκια είναι πηγή φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προκαλούν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού, διευκολύνοντας έτσι τον έλεγχο πρόσληψης τροφής και θερμίδων. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος, ενώ φαίνεται ότι συνδέεται στενά και με τη σκελετική υγεία. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι βρασμένα φρέσκα φασολάκια καλύπτει το 50% και 70% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα.

Από την άλλη, τα φασολάκια περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ, καθώς και απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Τέλος, περιέχουν καροτενοειδή και φλαβονοειδή, συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr