Οι φυτικές ίνες στη διατροφή των παιδιών

Είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες ασκούν πλήθος ευεργετικών δράσεων στον οργανισμό.

Αρχικά, βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα, καθώς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες συνδέονται με βελτίωση των δεικτών του λιπιδαιμικού προφίλ και καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ έχουν την ιδιότητα να προκαλούν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού, διευκολύνοντας έτσι τον έλεγχο πρόσληψης τροφής και τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Συνεπώς, η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών αποτελεί μια συνήθεια που θα πρέπει να υιοθετείται από νωρίς, καθώς τα παραπάνω οφέλη είναι σημαντικά για την υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων, οι ημερήσιες ανάγκες ενός παιδιού σε φυτικές ίνες μπορούν να υπολογιστούν προσθέτοντας τον αριθμό 5 στην ηλικία του. Έτσι, ένα παιδί 9 ετών, για παράδειγμα, θα πρέπει να προσλαμβάνει τουλάχιστον 14 γραμμάρια φυτικών ινών ανά ημέρα.

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η επιλογή προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης και η τακτική κατανάλωση οσπρίων, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών σε φυτικές ίνες. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό η πρόσληψη φυτικών ινών να συνοδεύεται από επαρκή κατανάλωση υγρών, ενώ σε περιπτώσεις παιδιών που λαμβάνουν μικρή ποσότητα φυτικών ινών, η αύξηση θα πρέπει να γίνεται σταδιακά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr