Γάλα αμυγδάλου τι πρέπει να γνωρίζετε

Το γάλα αμυγδάλου παρασκευάζεται από συμπίεση αμυγδάλων και προσθήκη νερού. Έχει κρεμώδη υφή και έντονη γεύση αμυγάλου. Μερικές εταιρίες προσθέτουν και γλυκαντικές ουσίες ή και κάποιο άρωμα για γεύση.

Συνήθως τα συσκευασμένα γάλατα αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένα και με βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη Α, D και Β12. Η παρασκευή του γάλακτος αμυγδάλου είναι πολύ εύκολη. Μπορείτε και μόνοι σας να το φτιάξετε και να το αποθηκεύσετε για λίγες ημέρες στο ψυγείο.

Το γάλα αμυγδάλου μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί για γάλα σε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, θρεπτικά όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα στην διατροφή σας. Συγκριτικά με το αγελαδινό ή το κατιστικίσιο γάλα το γάλα αμυγδάλου περιέχει πολύ λιγότερες πρωτεΐνες (μόλις 1 γρ. πρωτεΐνης σε ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου σε σχέση με 8 γρ. σε ένα ποτήρι αγελαδινό γάλα) και πολύ λιγότερο ασβέστιο, εκτός αν αναγράφεται στη συσκευασία ότι είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο.

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζή ή εάν ακολουθείτε διατροφή vegan και θέλετε να αντικαταστήσετε το αγελινό γάλα, το γάλα σόγιας είναι μία καλύτερη επιλογή από το γάλα αμυγδάλου για εσάς. Σε αυτή την περίπτωση προτιμήστε γάλα σόγιας εμπλουτισμένο με ασβέστιο.

Tο γάλα αμυγδάλου έχει λίγες θερμίδες και για αυτό το λόγο είναι μία καλή επιλογή για όσους προσπαθούν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος. Βέβαια πριν αγοράσετε γάλα αμυγδάλου διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα με την διαθρεπτική επισήμανση γιατί όσα έχουν γεύση, για παράδειγμα βανίλια ή σοκολάτα, συνήθως έχουν αρκετούς απλούς υδατάνθρακες, δηλαδή ζάχαρη. Αυτά τα γάλατα έχουν επομένως και περισσότερες θερμίδες.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και σε διάφορα άλλα φυτοχημικά συστατικά με καρδιοπροστατευτική δράση. Η αλήθεια όμως είναι ότι αν καταναλώσετε μία χούφτα αμύγδαλα θα πάρετε πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ότι να πιείτε ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου.