Γάλα σόγιας: Μια εναλλακτική επιλογή για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη

Το γάλα σόγιας είναι ένα ρόφημα φυτικής προέλευσης και όπως μαρτυρεί και το όνομά του προέρχεται από την υδατική εκχύλιση των σπόρων της σόγιας.
Όσον αφορά στη θερμιδική αξία του, το γάλα σόγιας παρέχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το γάλα αγελάδας δηλαδή 110 θερμίδες / 250 ml. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες είναι ελαφρώς υψηλότερη σε σύγκριση με το γάλα αγελάδας, ενώ σε υδατάνθρακες είναι μικρότερη.

Αξιοσημείωτη είναι η πλήρης απουσία λακτόζης σε αυτό. Η λακτόζη αποτελεί το κύριο σάκχαρο του ζωικής προέλευσης γάλακτος, η διάσπαση του οποίου απαιτεί την παρουσία του ενζύμου λακτάση στον εντερικό αυλό.
Η δυσανεξία της λακτόζης εάν και σε μερικά άτομα είναι συγγενής, δηλαδή υπάρχει από τη στιγμή της γέννησής τους, στα περισσότερα άτομα και κυρίως στου Μεσογειακούς λαούς εμφανίζεται συχνά κατά την ενηλικίωση λόγω της πτώσης των επιπέδων του ενζύμου στον εντερικό σωλήνα. Ανάλογα και με το βαθμό ανεπάρκειας του ενζύμου, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα ζωικής προέλευσης. Το γάλα σόγιας αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση.

Αρχικά υπήρξε προβληματισμός λόγω της σημαντικά μικρότερης περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο σε σχέση με το γάλα αγελάδας. Σήμερα, τα περισσότερα σκευάσματα εμπλουτίζονται με ασβέστιο και βιταμίνη D παρέχοντας ανάλογες ποσότητες με το γάλα αγελάδας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr