Γερνάμε πιο γρήγορα από όλη την Ευρώπη

«Φοβού το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον» λέει ο λαός και όχι άδικα… Η γήρανση του πληθυσμού προκαλεί πολλά προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κ.ά. που, δυστυχώς, αναμένεται να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις τις προσεχείς δεκαετίες.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό, με αποτέλεσμα την αύξηση των νόσων φθοράς. Επιπλέον, η χώρα μας, μαζί με την Ιταλία, καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰). Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 14% του πληθυσμού και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2020 θα είναι άνω του 20% και το 2030 περίπου το 30% του πληθυσμού.

Αυτή η δημογραφική γήρανση – κοινή σε όλες τις δυτικού τύπου χώρες – οφείλεται αφενός μεν στην επιμήκυνση του μέσου όρου επιβίωσης, αφετέρου δε στην ολοένα και μεγαλύτερη υπογεννητικότητα. Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Έτος ενεργού γήρανσης 2012 και με βάση στοιχεία και προβλέψεις της Eurostat, υπολογίζεται ότι, ενώ σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούν 4 άτομα σε παραγωγική ηλικία (15-64 ετών) ανά 1 συνταξιούχο άνω των 65 ετών, το 2060 θα υπάρχουν μόνο 2 άτομα για κάθε 1 συνταξιούχο. Αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε νόσους όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, η καχεξία, η άνοια και άλλες διαταραχές της μνήμης, καθώς επίσης και ο καρκίνος.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία αγωνίζεται πάνω από τρεις δεκαετίες για τη θεσμοθέτηση της ειδικότητας της Γηριατρικής και στη χώρα μας, που είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν είναι αναγνωρισμένη η Γηριατρική ως ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση» επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Γ.Ε. Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, ΑΕ Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας».

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων διατροφής neadiatrofis.gr