Γιατί δεν πρέπει να μένουμε πολλές ώρες νηστικοί

Η πολύωρη νηστεία είναι δύσκολο να αποφευχθεί μερικές φορές, εξαιτίας του φορτωμένου εργασιακού προγράμματος και των υποχρεώσεων της καθημερινότητας. Άλλες φορές, ενδεχομένως γίνεται σκόπιμα, με απώτερο στόχο τη μείωση της πρόσληψης τροφής και θερμίδων και την απώλεια βάρους.

Ανεξάρτητα, όμως, από την αιτία, η εν λόγω «πρακτική» αποτελεί μια συνήθεια που μπορεί τελικά να δυσκολέψει τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Ειδικότερα, η παρατεταμένη νηστεία, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε έντονο αίσθημα πείνας αργότερα μέσα στη μέρα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο έλεγχος της κατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα. Έτσι, οι θερμίδες που μπορεί να «γλιτώνει» κανείς παραμένοντας νηστικός, τελικά θα αναπληρωθούν και …με το παραπάνω, όταν τελικά έρθει η ώρα του μεσημεριανού ή βραδινού φαγητού. Επιπλέον, η απουσία οργανωμένων σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας, ευνοεί και το «τσιμπολόγημα», το οποίο σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνει γλυκά ή αλμυρά «ανθυγιεινά» σνακ.

Επομένως, στόχος θα πρέπει να είναι η τήρηση ενός κατά το δυνατόν οργανωμένου προγράμματος γευμάτων, το οποίο θα περιλαμβάνει ενδιάμεσα μικρά σνακ. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι ευκολότερος ο έλεγχος του αισθήματος πείνας και της πρόσληψης τροφής, αλλά και η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που είναι δύσκολο να «χωρέσουν» σε 1-2 γεύματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr