Γιατί δεν πρέπει τα παιδιά να τρώνε μπροστά στην τηλεόραση

Για πολλούς, η κατανάλωση φαγητού μπροστά στην τηλεόραση είναι μια συνήθεια της καθημερινότητας.

Μάλιστα, στην περίπτωση των παιδιών, ενθαρρύνεται συχνά από τους ίδιους τους γονείς, ώστε να αποσπάσει την προσοχή τους για να καταναλώσουν πιο εύκολα το φαγητό. Κατά πόσο όμως είναι επιθυμητή η παραπάνω συνήθεια;

Στην πραγματικότητα, θα λέγαμε το αντίθετο, αφού πρόκειται για μια πρακτική που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και στη διαιτητική τους συμπεριφορά, τόσο άμεσα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη διάρκεια των γευμάτων πράγματι αποσπά την προσοχή από το φαγητό, γεγονός όμως που δεν «επιτρέπει» στα παιδιά να αντιληφθούν σωστά το αίσθημα κορεσμού. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι μαθαίνουν σταδιακά να καταναλώνουν το φαγητό τους μηχανικά και όχι ως απόκριση στο αίσθημα πείνας και κορεσμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη τροφής και θερμίδων.

Από την άλλη, η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να αυξήσει και την επιθυμία κατανάλωσης ανθυγιεινών σνακ, τα οποία προβάλλονται κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών διαλειμμάτων.

Συνεπώς, θα ήταν καλό οι γονείς να αποθαρρύνουν την κατανάλωση φαγητού μπροστά στην τηλεόραση, θέτοντας τους απαραίτητους κανόνες και να προσπαθούν να κάθονται μαζί με τα παιδιά τους στο τραπέζι για φαγητό όσο το δυνατόν πιο συχνά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr