Σύμφωνα με ποικίλα ερευνητικά δεδομένα υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που εμποδίζουν την υιοθέτηση υγιών διατροφικών επιλογών και την αλλαγή της συμπεριφοράς που άπτεται θέματα διατροφής.
Μεταξύ αυτών οι πιο συχνά απαντώμενοι είναι οι κάτωθι:
• Η έλλειψη της ικανότητας του ατόμου να αντιλαμβάνεται την ανάγκη για αλλαγή της διατροφής του. Όπως σε κάθε συμπεριφοριστική παρέμβαση έτσι και στη διατροφή το πρώτο βήμα για να συντελεστεί μια αλλαγή είναι το άτομο να αναγνωρίσει ότι η διατροφή που ακολουθεί δεν είναι ισορροπημένη και ότι πρέπει να προβεί σε αλλαγές.

• Η έλλειψη χρόνου. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τα απαιτητικά επαγγελματικά και προσωπικά ωράρια αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο στην προσπάθεια των ατόμων να υιοθετήσουν υγιεινές επιλογές. Όμως, πρέπει να αναλογιστούμε ότι πολλά είναι τα άτομα εκείνα που έχουν μια πολυάσχολη καθημερινότητα και παρόλα αυτά κατορθώνουν να υιοθετούν μια ισορροπημένη διατροφή.

• Η ύπαρξη δυσλειτουργικών σκέψεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επί παραδείγματι, η πεποίθηση των περισσοτέρων ατόμων ότι πρέπει να απαρνηθούν όλες τις γευστικές απολαύσεις τους και να στερηθούν όταν επιλέγουν να φάνε πιο υγιεινά.

• Το κόστος. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η υγιεινή διατροφή είναι περισσότερο ακριβή, γεγονός που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς και στα υγιεινά όσο και στα ανθυγιεινά τρόφιμα υπάρχουν εξίσου ακριβές όσο και φθηνές επιλογές.

Εμπόδια μπορούν να υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε. Καθένας θα πρέπει να κάνει κάθε προσπάθεια για να κάνει την υγιεινή διατροφή μέρος της καθημερινότητά του.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr