Γιατί είναι κακή ιδέα η διαλείπουσα νηστεία;

Τι είναι η διαλείπουσα νηστεία; Είναι μια τακτική περίοδος νηστείας ακολουθούμενη από μια περίοδο κανονικής κατανάλωσης φαγητού.

Η διάρκεια και η συχνότητα των περιόδων νηστείας ποικίλλει, ανάλογα με το πρόγραμμα που ακολουθείτε. Ορισμένες μέθοδοι περιλαμβάνουν νηστεία μέχρι το μεσημέρι κάθε μέρα, άλλες περιλαμβάνουν νηστεία για 24 ώρες μία ή δύο φορές την εβδομάδα και άλλες περιλαμβάνουν την κατανάλωση μόνο ενός μεγάλου γεύματος την ημέρα.

Ρωτήσαμε μερικούς από τους διατροφολόγους φίλους μας και η απάντηση ήταν ένα ηχηρό «όχι» σε αυτήν την τάση. Ενώ η διαλείπουσα νηστεία έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τον τελευταίο χρόνο, πολύ από τους δαιτολόγους – διατροφολόγους, δεν ενθαρρύνουν τον περιοριστικό χαρακτήρα αυτής της μεθόδου.

Η άποψη τους είναι ότι απομακρύνουν τους ανθρώπους από το να συντονίσουν τα φυσικά τους συναισθήματα πείνας και πληρότητας, λέγοντάς τους πότε μπορούν να φάνε.


Είναι όντως ασφαλές;
Πρώτα και κύρια, η διαλείπουσα νηστεία πρέπει να επιχειρείται μόνο υπό την άμεση επίβλεψη γιατρού. Και παρόλο που έχουν διεξαχθεί ορισμένες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της διαλείπουσας νηστείας, κανένα στοιχείο δεν έχει δείξει ότι είναι ασφαλές ως μακροπρόθεσμο πρόγραμμα (δηλαδή, ένα έτος ή περισσότερο).

Η ψήφος μας; Επιμείνετε σε μια δοκιμασμένη και αληθινή δίαιτα όπως η Μεσογειακή δίαιτα!