Γιατί καστανό και αναποφλοίωτο ρύζι αντί για άσπρο

Το χρώμα του ρυζιού έχει να κάνει σημαντικά με το βαθμό επεξεργασίας του. Όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι ένα ρύζι τόσο πιο σκούρο.
Στην κατηγορία αυτή εμπεριέχεται και το αναποφλοίωτο, το οποίο όπως και το όνομά του λέει, περιέχει σημαντικό ποσοστό από το φλοιό, δηλαδή τη φλούδα του. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικής θρεπτικής σημασίας, καθώς η μικρότερη επεξεργασία και η παρουσία φλοιού, το καθιστά πολύ πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες συμπλέγματος Β, σε σχέση με το επεξεργασμένο – λευκό ρύζι.

Παράλληλα, το καστανό ρύζι έχει πολύ πιο υψηλή περιεκτικότητά σε σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την επιτέλεση ποικίλων μεταβολικών πορειών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο μεταβολισμός της θυρεοειδούς ορμόνης, η λειτουργία των αντιοξειδωτικών αμυντικών συστημάτων και η λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Αν λοιπόν σκέφτεστε τι να προτιμήσετε, λευκό ή σκούρο – αναποφλοίωτο ρύζι, όπως καταλαβαίνετε και διαφαίνεται και από τα παραπάνω, η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη. Επιλέγουμε καστανό – αναποφλοίωτο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr