Γιατί να προτιμάτε προϊόντα ολικής αλέσεως

Οι φυτικές ίνες αποτελούν συστατικά των τροφών φυτικής προέλευσης. Πρόκειται ουσιαστικά για το σκληρό βρώσιμο μέρος των φυτικών τροφών, το οποίο έχει μια εξαιρετική ιδιότητα:
Δεν πέπτονται και δεν υφίστανται διαφοροποιήσεις περνώντας από το στομάχι και το λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο παχύ έντερο ανέπαφες, έτοιμες να ασκήσουν την ευεργετική τους δράση.

Αποτελούν σημαντικότατα συστατικά καθώς βοηθούν:
Στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος

Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι φυτικές ίνες από τα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν ευνοϊκή επίδραση στα λιπίδια του αίματος, στον έλεγχο της πίεσης και τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ επίσης έχει βρεθεί ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου.

Μία ακόμα ιδιότητα που τους αποδίδεται, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως, είναι ότι συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού βάρους, λόγω της ιδιότητάς τους να καθυστερούν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και έτσι αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, βοηθούν στην μείωση της ποσότητας τροφής που καταναλώνουμε λόγω του ότι δημιουργούν εύκολο και γρήγορο κορεσμό.
Τρώγοντας δηλαδή φυτικές ίνες χορταίνουμε εύκολα, χωρίς να παίρνουμε θερμίδες (σημειώνουμε ότι οι φυτικές ίνες δεν απορροφώνται αλλά αποβάλλονται μέσω των κοπράνων).

Πού τις βρίσκουμε: 
 Στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια), στα δημητριακά και στα προϊόντα δημητριακών, στους ξηρούς καρπούς και σε όλα τα τρόφιμα ολικής αλέσεως

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι τα 25 – 30 γραμμάρια ημερησίως για έναν υγιή οργανισμό. Σε άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας, η ποσότητα μπορεί να αυξηθεί.

Η ποσότητα αυτή μπορεί να καλυφθεί όταν για παράδειγμα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο υπάρχουν 2 – 3 φρούτα, σαλάτα σε κάθε μας γεύμα, δημητριακά ολικής αλέσεως στο πρωινό μας κ.λ.π.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr