Γιατί συστήνονται τα προϊόντα ολικής άλεσης στη δίαιτα

Για πολλούς καταναλωτές, τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δίαιτα και το αδυνάτισμα. Και αυτό, γιατί η επιλογή των εν λόγω προϊόντων είναι αποτελεί «κλασσική» συμβουλή σε μια δίαιτα απώλειας βάρους. Για ποιο λόγο όμως συστήνονται;

Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως η θερμιδική αξία των προϊόντων ολικής άλεσης δε διαφέρει από αυτή των αντίστοιχων επεξεργασμένων.

Συνεπώς, δε θα λέγαμε πως πρόκειται για τρόφιμα «διαίτης», όπως συχνά χαρακτηρίζονται.

Ο λόγος για τον οποίο προτείνονται έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και κατ’ επέκταση επάγουν το αίσθημα κορεσμού.
Έτσι, η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει το άτομο να «χορτάσει» έχοντας καταναλώσει μικρότερη ποσότητα φαγητού, και συνεπώς λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, τα προϊόντα ολικής άλεσης απαιτούν συχνά περισσότερη μάσηση, γεγονός που έχει φανεί ότι συμβάλλει στην αύξηση του αισθήματος πληρότητας, μέσω της έκκρισης ορμονών από το γαστρεντερικό σύστημα.

Από την άλλη, η υψηλότερη παρουσία φυτικών ινών στα προϊόντα ολικής άλεσης, οδηγεί σε πιο αργή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό, γεγονός που βοηθά στην ομαλότερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και στον καλύτερο έλεγχο του αισθήματος πείνας, αποτρέποντας το «τσιμπολόγημα» μέσα στη μέρα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr