Γιατί το πρωτό φαγητό μετά τη νηστεία του Πάσχα είναι η μαγειρίτσα;

Δεν είναι τυχαίο που στην παράδοσή μας το πρώτο φαγητό μετά από μία μακρά περίοδο νηστείας είναι η μαγειρίτσα. Γιατί όμως;

Η μαγειρίτσα είναι από μόνη της ένα πλήρες ισορροπημένο γεύμα το οποίο είναι ταυτόχρονα χαμηλό σε λιπαρά, αποτελεί δηλαδή την ιδανικότερη επιλογή.

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα περιέχει συνήθως πολλά μυρωδικά, αλλά και λαχανικά, τα οποία ως γνωστόν είναι πλούσια σε βιταμίνες και ινχοστοιχεία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον περιέχει ρύζι ως πηγή υδατανθράκων και τέλος συκωτάκια ως εξαίρετη πηγή πρωτεΐνης.

Τα συκωτάκια είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, φώσφορο, βιταμίνη Α και βιταμίνη Β12.

Η μαγειρίτσα, κλασσική και σε παραλλαγές, είναι μια μορφή σούπας, που πολύ σοφά οι παλιοί είχαν εντάξει στο διαιτολόγιό τους και με τον τρόπο αυτό προετοίμαζαν το στομάχι τους ώστε να δεχτεί πιο ομαλά τη κρεατοφαγία των επόμενων ημερών. Ουσιαστικά η σούπα αυτή (με αυξημένα λιπαρά) έβαζε ξανά “μπροστά” τον οργανισμό για να πέψει ομαλά τροφές με αυξημένο λιπαρό περιεχόμενο.