Γίγαντες με απάκι και φέτα στη γάστρα

Υλικά για 4 μερίδες
350γρ γίγαντες
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμό από 2 μέτριες ντομάτες
2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
100γρ απάκι κομμένο σε κυβάκια

Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
1 ½ φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη

Εκτέλεση
Βάζουμε τους γίγαντες στο νερό να μουλιάσουν για 8-10 ώρες. Τους στραγγίζουμε, βάζουμε καθαρό νερό και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Στραγγίζουμε και πάλι το νερό και προσθέτουμε βραστό νερό, τόσο ώστε να σκεπάζει κατά 3 δάχτυλα τους γίγαντες. Αφήνουμε να βράσει 2 λεπτά και προσθέτουμε το κρεμμύδι πολτοποιημένο και 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε το χυμό και τον πελτέ ντομάτας το αλάτι, λίγη ρίγανη και το πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες. Εντωμεταξύ, έχουμε κόψει το απάκι σε κομματάκια, το έχουμε αραδιάσει σε ένα ταψί και τα έχουμε ψήσει στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. 20 λεπτά προτού να μαγειρευτούν οι γίγαντες εντελώς, μεταφέρουμε το μίγμα μας σε μια γάστρα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ψημένο απάκι και ψήνουμε με κλειστό καπάκι για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ανοίγουμε το καπάκι, προσθέτουμε τη φέτα και ψήνουμε με ανοιχτό καπάκι για άλλα 10 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και προσθέτουμε ωμό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr