Γυμναστική: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει μία έγκυος

Τα οφέλη της γυμναστικής είναι πολλαπλά για τη μέλλουσα μητέρα. Η τακτική, ήπια άσκηση στην εγκυμοσύνη είναι ευεργετική τόσο για τη μητέρα όσο και το έμβρυο. Χαρίζει ευεξία και ζωτικότητα και βοηθάει το σώμα να ξαναβρεί τη φόρμα του μετά τον τοκετό. Επιπλέον, ένα σώμα σε καλή φυσική κατάσταση αποδίδει καλύτερα στον τοκετό.
Αναλυτικότερα τα οφέλη της γυμναστικής για μία έγκυο είναι :

-Ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα και χαρίζει μεγαλύτερη αντοχή
-Δυναμώνει τους μυς και βελτιώνει την ευλυγισία των συνδέσμων και των αρθρώσεων
-Μειώνει τις ενοχλήσεις τις εγκυμοσύνης, όπως είναι οι πόνοι της πλάτης, η δυσκοιλιότητα, οι κράμπες, η αίσθηση της κόπωσης και το πρήξιμο στα πόδια
-Με τη γυμναστική για εγκύους οι μύες της λεκάνης δυναμώνουν, έτσι ώστε να αντέχετε ευκολότερα το βάρος του εμβρύου και ελέγχετε την ανάγκη για ούρηση
-Τονώνεται η αυτοπεποίθησή, σας με αποτέλεσμα να έχετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο σώμα σας στη διάρκεια του τοκετού
-Οι ορμόνες που απελευθερώνονται την ώρα της γυμναστικής (που είναι ίδιας σύστασης με τη μορφίνη, αλλά φυσικές) προκαλούν ψυχική ανάταση και ευφορία. Μάλιστα, επειδή διαπερνούν τον πλακούντα, προκαλούν ευφορία και στο έμβρυο
-Ο ύπνος σας είναι πιο ήρεμος και πιο βαθύς. Αν δεν γυμναζόσασταν συστηματικά πριν από την εγκυμοσύνη, μπορείτε να ξεκινήσετε με κάποια ήπια δραστηριότητα, αφού πρώτα πάρετε την έγκριση του γιατρού σας ή κάποιου ειδικού.

Ένα ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι το τι γυμναστική πρέπει να κάνει μία έγκυος.
Η πιο ενδεδειγμένη μορφή άσκησης για μία έγκυο είναι το κολύμπι. Χάρη στο νερό, δεν νιώθει το βάρος του σώματός και δεν καταπονούνται οι μύες και οι αρθρώσεις.

Παράλληλα, το ζωηρό περπάτημα είναι η καλύτερη μορφή αερόβιας γυμναστικής. Δεν επιβαρύνει τα γόνατα και τις αρθρώσεις, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και διατηρεί σε φόρμα. Σημαντικό είναι το να φροντίζει να φοράει άνετα βαμβακερά ρούχα, αναπαυτικά αθλητικά παπούτσια και έναν ειδικό στηθόδεσμο για να συγκρατεί το στήθος.

Τα ήπια βάρη καθώς και τα λάστιχα ενδυνάμωσης είναι πολύ Καλή λύση για τη μυϊκή τόνωση, πάντα υπό την επίβλεψη ενός γυμναστή!

Η γιόγκα τονώνει τους μυς, αυξάνει την ευλυγισία και σας αποφορτίζει. Επιπλέον, σας διδάσκει τεχνικές χαλάρωσης και ελέγχου της αναπνοής, που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες στον τοκετό.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr