Γυμναστείτε με  yogalates

Το yogalates είναι ένα σύστημα γυμναστικής, διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, που όπως προδίδει άλλωστε και το όνομά του αποτελεί μια μίξη των μεθόδων της γιόγκα και του pilates και συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία και από τις δύο πρακτικές.
Με λίγα λόγια οι αρχαίες, ανατολικές πνευματικές πρακτικές της γιόγκα συναντούν το δυναμικό, δυτικό pilates.

Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος yogalates θα κάνετε ένα συνδυασμό ασκήσεων που θα σας θυμίσουν ασκήσεις και από τα δύο συστήματα. Εξάλλου γιόγκα και pilates χρησιμοποιούν παρόμοιες στάσεις. Οι ασκήσεις στοχεύουν στην ενδυνάμωση όλων των μυών του σώματος και ιδίως των μυών στήριξης. Με τεντώματα ενδυναμώνεται η σπονδυλική στήλη και η σωστή στάση του σώματος. Τα όργανα αντίστασης του pilates χρησιμοποιούνται και στο σύστημα αυτό. Οι ασκήσεις ακολουθούν η μία την άλλη σε σταθερή ροή, με μεγάλη όμως έμφαση και στις αναπνοές. Αναπνοές, που άλλες φορές αναζωογονούν και «ξυπνούν» τον οργανισμό και άλλοτε χαλαρώνουν και καταπραΰνουν το νευρικό σύστημα. Με αυτό το συνδυασμό ασκήσεων και αναπνοών απολαμβάνει κανείς στο μέγιστο τα οφέλη και από τα δύο συστήματα.

Το yogalates τεντώνει και ενδυναμώνει όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες πετυχαίνοντας μια κομψή γράμμωση. Βελτιώνει την στάση του σώματος, μακραίνει τον κορμό, ανοίγει τον θώρακα, προστατεύει την σπονδυλική στήλη και ενισχύει τα εσωτερικά όργανα. Δυναμώνει την μέση και την αδυνατίζει, γυμνάζει την κοιλιά και συντελεί στην σωματική και πνευματική σταθερότητα του σώματος. Βοηθάει, τέλος, την ενότητα μυαλού και σώματος και απελευθερώνει την ενέργεια.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr