Γλυκά και δίαιτα

Η ζάχαρη και τα γλυκά θεωρούνται από πολλούς «απαγορευμένα» τρόφιμα σε μια δίαιτα απώλειας βάρους.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι λίγο διαφορετική, αφού ο πλήρης αποκλεισμός ορισμένων επιλογών από τη δίαιτα, όχι μόνο δε διευκολύνει την απώλεια βάρους, αλλά αντίθετα, μπορεί και να οδηγήσει τελικά σε διακοπή ή «αποτυχία» του προγράμματος.

Ουσιαστικά, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς, πως μια δίαιτα απώλειας βάρους πρέπει να χαρακτηρίζεται από μέτρο, ποικιλία και ισορροπία και να είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις του ατόμου. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά συνδέονται στενά με το βαθμό προσκόλλησης στη δίαιτα, που με τη σειρά του αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή έκβασή της.

Ο πλήρης αποκλεισμός των γλυκών είναι πολύ πιθανό να αυξήσει την επιθυμία του ατόμου για αυτά, δυσκολεύοντας την τήρηση της δίαιτας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Αντίθετα, ένα κατάλληλα σχεδιασμένο διατροφικό πλάνο, το οποίο θα περιλαμβάνει επιλογές γλυκών σε ελεγχόμενη συχνότητα και ποσότητα, αφενός θα ικανοποιήσει τις γευστικές προτιμήσεις του ατόμου,
καθιστώντας ευκολότερη την υιοθέτηση της δίαιτας και αφετέρου θα του δώσει τη δυνατότητα να «εκπαιδευτεί» και να πάρει ιδέες σχετικά με το πώς μπορεί να τα ενσωματώσει στις διατροφικές του συνήθειες μετά το τέλος της δίαιτας, ώστε να πετύχει μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας.

Συνεπώς, θα λέγαμε πως τα γλυκά δεν «απαγορεύονται» σε μια δίαιτα. Το κλειδί βρίσκεται πάντα στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης, που όταν προσαρμοστούν κατάλληλα, μπορούν να συμβαδίσουν πλήρως με τους στόχους του προγράμματος απώλειας βάρους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr