Γλυκό και καφές είναι η λύση για το πολύ διάβασμα;

Σε μία απαιτητική ημέρα με πολύ διαβασμα και άγχος και ιδίως προς τις απογευματινές και βραδινές ώρες νιώθουμε ότι η ενέργεια μας έχει εξαντληθεί και σκεφτόμαστε τι πρέπει να φάμε ή να πιούμε για να τονωθούμε. Οι περισσότεροι σε αυτές τις περιπτώσεις θα καταφύγουν στον καφέ και σε κάποιο γλύκισμα ώστε να αναζωογονηθούν και να μπορέσουν να συνεχίσουν το διάβασμα τους.

Ο καφές και τα γλυκίσματα μπορεί στιγμιαία να μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα λόγω της άμεσης επίδρασης τους στο νευρικό και πεπτικό σύστημα, στην πραγματικότητα όμως μετά από μία ώρα μας φέρνουν σε χειρότερο ενεργειακό επίπεδο και μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι. Αντιθέτως, υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας παρέχουν ενέργεια και ζωτικότητα σταδιάκα και όχι τόσο βραχυπρόθεσμα.

Η μπανάνα και το καρπούζι είναι δύο φρούτα τα οποία παρέχουν το ίδια άμεσα ενέργεια με τα γλυκά λόγω του υψηλού γλυκαιμικού τους δείκτη. Επιπλέον, τα φρούτα θα τροφοδοτήσουν τον οργανισμό με φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Φρούτα που συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία είναι και το μάνγκο, η παπάγια και ο ανανάς.

Τα καρότα και οι πατάτες, όπως και τα παραπάνω φρούτα μπορούν με την πρόσληψη τους να προκαλέσουν πολύ γρήγορη άνοδο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, όπως θα προκαλούσε και η κατανάλωση μελιού. Τα λαχανικά αυτα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, φυλικό οξύ και κάλιο, όλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς πρόσθετη ζάχαρη αποτελούν μια πολύ καλή λύση για την φόρτιση του οργανισμού με ενέργεια. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες αυξάνουν σταδιακά τη γλυκόζη του αίματος με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος και οι μυικές ομάδες να αντλούν συνεχώς ενέργεια από την κυκλοφορία του αίματος για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.