Γνωρίστε καλύτερα τους χυμούς

Η ζέστη του καλοκαιριού έχει ως αποτέλεσμα να αναζητάμε μια ανάσα δροσιάς στην κατανάλωση ενός δροσερού χυμού και όχι άδικα. Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών προσφέρουν στον οργανισμό πληθώρα συστατικών, τα οποία τόσο πολύ χρειάζεται, ιδιαιτέρως τις ζεστές ώρες της ημέρας.
Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι αυτά:

Οι χυμοί ως πηγή ενέργειας
Όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έτσι και οι χυμοί τους περιέχουν ως βασικό τους συστατικό υδατάνθρακες, απλούς και σύνθετους. Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασικότερη και πιο άμεση καύσιμη ύλη για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό μας Παράλληλα, περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμινών συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν στις περισσότερες αντιδράσεις παραγωγής ενέργειας μέσα στο σώμα μας.

Οι χυμοί ως πηγή βιταμινών
Οι χυμοί περιέχουν μια σειρά σημαντικότατες βιταμίνες, με κυριότερες από αυτές τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Ε, τη βιταμίνη Α και το β καροτένιο που βοηθούν τη βέλτιστη ανάπτυξη και δράση των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, όπως του ανοσοποιητικού, του νευρικού, του καρδιαγγειακού, προφυλάσσουν και βελτιώνουν την υγεία του δέρματος, των μαλλιών κ.α. Ιδιαιτέρως όσον αφορά την αισθητική της επιδερμίδας φαίνεται ότι οι χυμοί φρούτων και λαχανικών διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο. Τα συστατικά στα οποία επικεντρώνονται οι μελέτες περιλαμβάνουν τις βιταμίνες και το β καροτένιο, τα οποία αυτά φαίνεται να εμφανίζουν φωτοπροστατευτική δράση, να επηρεάζουν τις δερματικές ανοσολογικές αποκρίσεις και να δρουν θεραπευτικά σε περιπτώσεις διαταραχής της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος.

Χυμοί για ενυδάτωση
Σε ένα ιδιαίτερο θερμό περιβάλλον, όπως αυτό που βρισκόμαστε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο ιδρώτας παίζει σημαντικό ρόλο στην αποβολή νερού για διατήρηση σταθερής, της θερμοκρασίας του σώματος μας. Μαζί όμως με τον ιδρώτα και το νερό, χάνουμε και σημαντικά και απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλιο και το νάτριο, τα οποία θα πρέπει να αναπληρώσουμε και δεν μπορούμε απλά πίνοντας νερό βρύσης. Το νερό μπορεί να αποτελεί μία σημαντική πηγή υγρών αλλά υστερεί όσον αφορά την περιεκτικότητα συγκεκριμένων μετάλλων, που μαζί με το νερό συμβάλλουν στην καλή μας υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας σε υγρά, μέταλλα και βιταμίνες είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ιδιαιτέρως υπό τη μορφή χυμών.

Τα είδη των χυμών

Φυσικός χυμός
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ένας φυσικός χυμός αποτελεί την καλύτερη και πιο θρεπτική επιλογή. Ο χυμός διατηρεί ανέπαφα τα συστατικά του και μπορεί να μας δώσει τα μέγιστα οφέλη του. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι πολλά από τα συστατικά ενός χυμού (μέταλλα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά) παρουσιάζουν υψηλού βαθμού ευαισθησία στο φως, τον αέρα και τη γεύση. Κατά συνέπεια, όσο μεγαλύτερη επεξεργασία τόσο μεγαλύτερες απώλειες. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι και ο φρεσκοστιμμένος φυσικός χυμός,όταν δεν καταναλωθεί αμέσως μετά την παρασκευή του, μπορεί να χάσει σημαντικό ποσοστό των θρεπτικών του συστατικών.

Χυμοί του εμπορίου
Φυσικός χυμός εμπορίου: Με δεδομένο το γεγονός ότι δεν είναι πάντα εύκολο να έχουμε ένα φρεσκοστιμμένο χυμό φρούτων ή/και λαχανικών στην καθημερινότητά μας μια εναλλακτική επιλογή εξίσου θρεπτική αποτελούν οι χυμοί του εμπορίου. Περιέχουν τα συστατικά που μπορεί να περιέχει και ένας φρέσκος χυμός, ωστόσο λόγω της μικρότερης ποσότητας σε φρούτα (σε σχέση με ένα 100 % φυσικό χυμό) αλλά και της επεξεργασίας τους, ορισμένες φορές καταστρέφονται κάποια ποσά βιταμινών και άλλων συστατικών, τα οποία αναπληρώνονται δια της μεθόδου του εμπλουτισμού, δηλαδή προσθήκης του συστατικού που είναι σε έλλειψη. Επίσης, κάποιοι μπορεί να περιέχουν και επιπλέον ζάχαρη και άλλα συστατικά όπως αρωματικές ύλες και σταθεροποιητές.
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και οι λειτουργικοί χυμοί, οι οποίοι περιέχουν συγκεκριμένα δραστικά συστατικά όπως ω3 λιπαρά, βιταμίνη C, ασβέστιο κ.α., με συγκεκριμένη δράση στον οργανισμό.

Συμπυκνωμένος χυμός εμπορίου
 Η βασική τους διαφοροποίηση είναι ότι προέρχονται από συμπύκνωση των φυσικών και άρα περιέχουν στην ίδια ποσότητα περισσότερα συστατικά και θερμίδες. Ωστόσο, πάντα αραιώνονται με νερό οπότε οι θερμίδες τους δεν διαφοροποιούνται σημαντικά, με εξαίρεση όσους περιέχουν έξτρα ζάχαρη.

Χυμοί νέκταρ εμπορίου 
Προέρχονται από πολτοποίηση φρούτων και προσθήκη συστατικών όπως γλυκαντικές ύλες κ.α.

Τι προσέχουμε

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω οι χυμοί περιέχουν ιδιαίτερα ευαίσθητα συστατικά τα οποία καταστρέφονται εύκολα.

Για το λόγο αυτό προκειμένου να πάρουμε από ένα χυμό τη μέγιστη ευεργετική του δράση :
Όταν στύβουμε ένα χυμό τον καταναλώνουμε αμέσως

Προκειμένου για χυμούς εμπορίου:
Ελέγχετε πάντα τις ημερομηνίες λήξης των χυμών.

Επιλέγετε χυμούς που είναι σωστά συσκευασμένοι, σε αεροστεγείς, αδιαφανείς συσκευασίες.
Μην αφήνετε τους χυμούς πολλή ώρα εκτεθειμένους σε υψηλές θερμοκρασίες μετά το άνοιγμά τους

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr