Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στις δράσεις που μπορεί να ασκεί μια ευρεία ομάδα συστατικών που απαντώνται στα τρόφιμα και ονομάζονται φυτοχημικά.Τι είναι όμως τα φυτοχημικά συστατικά των τροφίμων;

Τα φυτοχημικά αποτελούν μια μεγάλη ομάδα μη θρεπτικών συστατικών που είναι βιολογικά ενεργά στο ανθρώπινο σώμα. Όπως φανερώνει και το όνομά τους τα φυτοχημικά απαντώνται στα φυτά, συμπεριλαμβανόμενων των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων, των σιτηρών, των βοτάνων, του τσαγιού και των μπαχαρικών. Τα πολυφαινολικά συστατικά αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα φυτοχημικών, με τα γνωστά φλαβονοειδή να αποτελούν τα περισσότερο διαδεδομένα πολυφαινολικά φυτοχημικά.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επιστημόνων για τα φυτοχημικά συστατικά οφείλεται στις μοναδικές βιολογικές δράσεις που μπορούν να ασκούν στη λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος. Οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιβακτηριακές και καρδιοπροστατευτικές δράσεις τους είναι κάποιες από τις περισσότερες μελετημένες και σαφώς τεκμηριωμένες.

Αναμφισβήτητα, όταν η διατροφή είναι πλούσια σε μια ποικιλία φυτικών τροφίμων μπορεί να παρέχει και υψηλά επίπεδα φυτοχημικών συστατικών και των αντίστοιχων θετικών επιδράσεών τους.

Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr