Γνωρίστε τη διατροφική αξία του λωτού

Ο λωτός αποτελεί ένα ιδιαίτερο χειμερινό φρούτο, το οποίο δε θα χαρακτηρίζαμε ως «συνηθισμένο», αφού δεν καταναλώνεται με την ίδια συχνότητα σε σύγκριση με άλλα «κλασσικά» φρούτα της εποχής.

Ωστόσο, πρόκειται για μια επιλογή υψηλής διατροφικής αξίας, που μπορεί να εμπλουτίσει το διαιτολόγιό μας με πολύτιμα και ευεργετικά συστατικά.

Αρχικά, ο λωτός είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία της όρασης και παράλληλα προστατεύει την υγεία του δέρματος και συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού. Ενδεικτικά, μισός μέτριος λωτός, δηλαδή περίπου 80 γραμμάρια, παρέχει το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α για υγιείς ενήλικες.

Από την άλλη, το ασυνήθιστο αυτό φρούτο προσφέρει σημαντικά ποσά βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, μαγγανίου και καλίου. Τέλος, ο λωτός περιέχει και πλήθος φυτοχημικών συστατικών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες, που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr