Τα κράνμπερι ανήκουν στην «οικογένεια» των μούρων, μια ομάδα φρούτων γνωστών για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ευεργετικά συστατικά.
Στην Ελλάδα, καταναλώνονται κυρίως αποξηραμένα, ενώ κυκλοφορούν στην αγορά και σε μορφή χυμού ή κατεψυγμένα.
Όσον αφορά στο διατροφικό τους προφίλ, τα κράνμπερι αποτελούν πηγή φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, ενώ περιέχουν και μικρές ποσότητες βιταμινών C, E και Κ, καλίου και μαγγανίου.

Αδιαμφισβήτητα, τα πιο πολυσυζητημένα συστατικά τους είναι τα αντιοξειδωτικά, στα οποία οφείλουν και το χαρακτηρισμό τους ως “superfood”. Ειδικότερα, τα κράνμπερι είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και την προστασία του οργανισμού από τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες.

Από την άλλη, τα κράνμπερι είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και για την ευεργετική τους δράση ενάντια στις ουρολοιμώξεις, καθώς περιέχουν συστατικά που ασκούν αντιμικροβιακή δράση, εμποδίζοντας την ανάπτυξη βακτηρίων που συνήθως ευθύνονται για την εκδήλωση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr