Γνωρίστε την ορμόνη που προσφέρει τα καλά της άσκησης χωρίς να γυμνάζεστε

Μια νέα μελέτη υπόσχεται ότι κάποια ημέρα ίσως θα μπορούμε να διατηρούμε καλλίγραμμο κορμί χωρίς να χρειάζεται να… ιδρώνουμε τη φανέλα.
Ερευνητές είδαν ότι η τεχνητή αύξηση των επιπέδων μιας ορμόνης που συνδέεται με την άσκηση, προσφέρει τα καλά της φυσικής δραστηριότητας χωρίς να απαιτείται… δραστηριότητα.

Η συγκεκριμένη ορμόνη που ονομάστηκε μάλιστα ιριζίνη εντοπίζεται τόσο στα ποντίκια όσο και στον άνθρωπο. Έλαβε το συγκεκριμένο όνομα επειδή δρα και εντός του οργανισμού ως αγγελιοφόρος, μεταφέροντας ένα μήνυμα από τους μυς στον λιπώδη ιστό. Για την ακρίβεια η ιριζίνη, η οποία αυξάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, μετατρέπει το λευκό λίπος – το οποίο αποθηκεύει ενέργεια – σε καφέ – το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και οδηγεί σε κατανάλωση ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ως το 2009 οι ειδικοί πίστευαν ότι μόνο τα βρέφη διαθέτουν καφέ λίπος. Ερευνητικά στοιχεία που ήλθαν στο φως εκείνη τη χρονιά από τρεις διαφορετικές ομάδες έδειξαν όμως ότι και οι ενήλικες διαθέτουν αυτόν τον «καλό» τύπο λίπους.
Οι αμερικανοί ειδικοί εντόπισαν την ιριζίνη μελετώντας μυς ποντικών αλλά και ανθρώπων – συγκεκριμένα τα ανθρώπινα δείγματα αφορούσαν αθλητές που συμμετείχαν σε αγώνες αντοχής.

 Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν το γονίδιο που κωδικοποιεί την παραγωγή ιριζίνης σε παχύσαρκα ποντίκια που έπασχαν από προ-διαβήτη και ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, τα ζώα έχασαν βάρος και παρουσίασαν βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα τους.
 Και όλα αυτά χωρίς να εμφανιστεί τοξικότητα ή παρενέργειες, σημειώνεται στη μελέτη.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια εκδοχή της ιριζίνης θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr