Γνωρίστε τις διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες αποτελούν μια ομάδα συστατικών, που περιέχονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και ασκούν πλήθος ευεργετικών δράσεων. Διακρίνονται σε διαλυτές και αδιάλυτες, με το διαχωρισμό να αφορά τόσο τις χημικές τους ιδιότητες, όσο και τα οφέλη τους για τον οργανισμό.

Ειδικότερα, οι διαλυτές φυτικές ίνες περιέχονται σε τρόφιμα όπως η βρώμη, το κριθάρι, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, ο αρακάς, τα εσπεριδοειδή, τα μήλα και τα καρότα, καθώς και το ψύλλιο, συστατικό που χρησιμοποιείται σε πολλά συμπληρώματα φυτικών ινών. Η εν λόγω κατηγορία φυτικών ινών διαλύεται στο νερό, σχηματίζοντας ένα υλικό σαν γέλη, ενώ συνδέεται με βελτίωση των δεικτών του λιπιδαιμικού προφίλ και καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Από την άλλη, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βρίσκονται σε προϊόντα όπως το πίτουρο σιταριού, τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης και ορισμένα λαχανικά, όπως το κουνουπίδι και οι πατάτες. Η ικανότητά τους να αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων προωθώντας την κίνησή τους στο πεπτικό σύστημα συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα, καθώς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ακόμη, τόσο οι διαλυτές, όσο και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να προκαλούν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού, διευκολύνοντας τον έλεγχο πρόσληψης τροφής και τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr