Δεν είναι λίγοι εκείνοι που για τους δικούς του λόγους αποφεύγουν την καφεΐνη. Για παράδειγμα οι έγκυες και οι θηλάζουσες, τα παιδιά και οι έφηβοι, άτομα που ταλαιπωρούνται από αϋπνίες, άτομα που ακολουθούν ομοιοπαθητική θεραπεία κ.α., είναι κάποιες από αυτές τις ομάδες.
Δεν είναι λίγες βέβαια και οι περιπτώσεις εκείνες που παραγγέλνει κανείς ένα ντεκαφεινέ καφέ σε μια καφετέρια και αυτό που του σερβίρουν μόνο ντεκαφεινέ δεν είναι. Αν λοιπόν ανήκετε σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες και την έχετε πατήσει, η επιστήμη σας έχει τη λύση.

Ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας (UNIST), στην Κορέα, ανέπτυξε ένα φθορίζοντα ανιχνευτή καφεΐνης και ένα κιτ ανίχνευσης που ανάβει όπως ένα φανάρι, όταν η καφεΐνη είναι παρούσα σε διάφορα ποτά και ροφήματα. Αρκεί να τοποθετήσει τον ανιχνευτή κοντά ή μέσα στο ρόφημά του.

Αν αυτό έχει υψηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης το χρώμα του ανιχνευτή γίνεται κόκκινο, ενώ για διαλύματα με μέτριες και χαμηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης ο ανιχνευτής κιτρινίζει ή πρασινίζει αντίστοιχα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr