Γνωρίζατε ότι ο στιγμιαίος καφές συμβάλλει στην καλύτερη νοητική λειτουργία;

Οι έντονες συνθήκες της καθημερινότητας δημιουργούν στον οργανισμό ιδιαίτερες απαιτήσεις σε συστατικά που όχι μόνο μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε σωματικά αλλά και πνευματικά

. Άλλωστε, η ομαλή εγκεφαλική λειτουργία σχετίζεται με καλύτερα επίπεδα προσοχής, μεγαλύτερη εγρήγορση και γενικότερα με μια καλύτερη πνευματική απόδοση. Οι παράγοντες που μπορεί να την επηρεάσουν είναι ποικίλοι και ένας εξ’ αυτών είναι και η διατροφή.

Αναζητώντας συμμάχους που θα μας στηρίξουν καθημερινά στο να είμαστε ακμαίοι, βρίσκουμε τον αγαπημένο σε πολλούς στιγμιαίο καφέ, είτε ζεστό είτε κρύο (frappé). Η ενισχυτική δράση του καφέ οφείλεται κυρίως στην καφεΐνη που περιέχει.
Η καφεΐνη είναι μια ουσία που αφυπνίζει τον εγκέφαλό μας με πιστοποιημένη ενισχυτική δράση. Επηρεάζει την παραγωγή ουσιών από τα κύτταρα του εγκεφάλου οι οποίες μας βοηθούν να έχουμε καλύτερη πνευματική λειτουργία, διάθεση και απόδοση. Για την ακρίβεια, φαίνεται ότι ανεβάζει τα ποσοστά νευροδιαβιβαστών, που λειτουργούν ως φορείς εγκεφαλικών σημάτων.

Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Η ντοπαμίνη είναι απαραίτητη για να μπορούμε να κινούμαστε και να συντονίζουμε αποτελεσματικά τις κινήσεις μας. Επιπλέον, αυτός ο νευροδιαβιβαστής παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των συναισθημάτων και της διάθεσής μας. Η σεροτονίνη έχει επίσης θετική επίδραση στη διάθεσή μας. Το γεγονός αυτό έχει πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς για τα τρόφιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, η πρόσληψη 75 mg καφεΐνης συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση. Μια κούπα ζεστού στιγμιαίου καφέ που περιέχει 3 γραμμάρια καφέ θα μας δώσει 120 mg καφεΐνης, ενώ ένας frappé περίπου 300 ml με 4 γρ. καφέ θα δώσει 160 mg.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι πολλοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν το πρωί χωρίς να πιούν τον αγαπημένο τους ζεστό στιγμιαίο ή frappe. Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ενισχύει την εγκεφαλική μας λειτουργία και μας βοηθάει να ανταποκριθούμε καλύτερα στη δύσκολη καθημερινότητα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr